Witaj serdecznie!

Niezależnie od tego czy chciała/abyś zacząć jeść regularnie, przestać sięgać po słodycze wieczorami, spożywać więcej warzyw czy schudnąć kilka kilogramów – dzisiejszy artykuł skierowany jest do Ciebie. Zajmiemy się wspólnie kwestią, która dotyczy wszystkich.. każdego dnia! Brzmi ciekawie? Chciałabym podzielić się z Tobą refleksjami na temat świadomego jedzenia i własnego stylu żywienia. Zainteresował Cię temat? Jeśli tak – zapraszam do lektury poniższych akapitów.

Pierwszy krok – to nie talerz

Planowanie zmiany nawyków żywieniowych lub odchudzania zwykle kojarzy nam się z przygotowywaniem zaleceń przez dietetyka oraz ich przestrzeganiem. Często w moich postach, na naszych spotkaniach podkreślam, że do skutecznej realizacji celów nie wystarczy skupienie na odżywianiu, produktach spożywczych i zaleceniach. Dlaczego?

Kluczem do osiągnięcia trwałego sukcesu jest dotarcie do przyczyny zaburzonych nawyków i dopiero następnie stworzenie indywidualnego planu. Zdarza się, że sięganie po słodkości, kompulsywne objadanie, nadmierne kilogramy stanowią skutek, efekt czegoś innego. Mechanizm ten jest bardzo podobny do leczenia choroby – jeśli skupiamy się na objawach, mamy mniejsze szanse na trwałe wyleczenie.

Uwzględnienie tego jest niezbędnym elementem zmiany, dlatego dzisiaj zapraszam Cię do przyjrzenia się własnym zachowaniom żywieniowym w nieco inny sposób. Zachęcam do zastanowienia się nad kwestią – “DLACZEGO JA WŁAŚCIWIE JEM?” Odpowiedź wydawałaby się oczywista – (“jem, gdy jestem głodna/y“) . W praktyce jednak – jak wiemy, często nie jest do takie proste 🙂

Zaprezentowany poniżej schemat pozwoli Ci zrozumieć charakter Twoich zachowań żywieniowych – zarówno tych świadomych, jak i nieuświadomionych i podjęcie skutecznego wpływu – zwiększenie szansy na osiągnięcie celu.

  1. DLACZEGO JEM? (bo jestem głodna, bo nastała godzina posiłku, bo mi się nudzi, bo mi smutno, bo jestem zestresowana nie wiem)
  2. KIEDY JEM? (właściwe ciągle, gdy odczuwam głód, bez przerwy, zgodnie z ustalonymi godzinami)
  3. CO JEM? (to, co zaplanuję i mam ze sobą/ to, co pojawi się pod ręką/ wszystko / to, na co mam ochotę/ słodycze)
  4. JAK JEM? (spokojnie, w biegu, przed telewizorem, szybko i kompulsywnie, powoli)
  5. ILE ? (tyle ile zaplanuję, tyle ile jest dostępne, niewiele, różnie, bardzo dużo)

Więcej o różnicach pomiędzy głodem fizjologicznym a emocjonalnym przeczytasz w tym poście.

Jedzenie instynktowne – czyli jakie?

Zdrowy sposób żywienia to taki, który jest zgodny z naszą fizjologią. Stanowi ważny element codzienności, pełni swoje funkcje, ale nie absorbuje naszej uwagi przez całą dobę. Można go opisać w następujący sposób:

  1. DLACZEGO JEM? – Bo jestem głodna/y
  2. KIEDY JEM? –  Gdy poczuję głód
  3. CO JEM? To, na co mam ochotę
  4. JAK JEM? Świadomie
  5. ILE? – Tyle, żeby się najeść

Dlaczego zatem, skoro celem odżywiania jest zaspokojenie głodu tak często jadamy niezgodnie z naszą fizjologią? Powodów jest wiele m.in. współczesny – nieregularny styl życia, brak czasu, kontaktu ze swoim ciałem i potrzebami, emocje, wyuczone reakcje i schematy. Sposobem na poradzenie sobie z zaburzonymi zachowaniami – podjadaniem, nieświadomym jedzeniem, objadaniem się i nadmiernymi kilogramami jest doprowadzenie do stanu, w którym Twój codzienny sposób żywienia w dużej mierze opiera się o powyższe założenia. Jak to osiągnąć?

Sposoby powrotu do instynktownego jedzenia

Warto wykorzystać wymienione pytania do samoobserwacji. Wracamy zatem do pytania z pierwszego akapitu “Dlaczego jem?” Zachęcam Cię do przyglądania się sobie – przykładowo w formie dzienniczka tabeli prowadzonego w ciągu 3 dni. Już samo skupienie się na posiłkach, które zjadasz, warunkach, przyczynach zwiększy Twoją świadomość i uważność na jedzenie. Po kilku dniach obserwacji zobaczysz powtarzalne (świadome lub nie) schematy.

Jeśli dojdziesz do wniosku, że często sięgasz po jedzenie niezależnie od uczucia głodu – wypróbuj poniższe sposoby (przyczyna-wskazówki):

  • NUDA – odwróć swoją uwagę od jedzenia! Podejmij inne działanie, które lubisz lub możesz wykonać w danym momencie,
  • NAPIĘCIE – przygotuj listę 5 niedestrukcyjnych zachowań, które również pomagają Ci redukować stres (kilka głębokich oddechów, spacer, rozmowa z przyjaciółką, muzyka, chwilowe oddalenie się od danego miejsca),
  • BRAK REGULARNYCH POSIŁKÓW – zwykle podjadanie stanowi efekt braku nieregularnych posiłków, braku przygotowanych przekąsek – postaraj się zadbać o realizację tego to w pierwszej kolejności,
  • EMOCJE / CHĘĆ OTRZYMANIA NAGRODY – pojawiający się smutek, pustka, brak satysfakcji powodują, że sięgamy po coś, co na chwilę poprawi nam nastrój. Sposobem będzie przyjrzenie się temu, dotarcie do przyczyny i praca z reakcją na emocje/danym schematem działania.
  • PRAGNIENIE – Czy wiesz, że często mylimy objawy braku odpowiedniego nawodnienia z głodem? Zastanów się, kiedy ostatnio piłaś wodę, w jakiej ilości i zabierz ze sobą butelkę w miejsce przebywania czy pracy.

Jestem ciekawa Twojego zdania – czy świadomość jedzenia ma znaczenie?
Czy możesz wykorzystać powyższe narzędzie do zwiększenia świadomości jedzenia? Jakie odpowiedzi najczęściej pojawiłyby się najczęściej?

Zachęcam do wypróbowania, a na Twoje opinie czekam w komentarzu <3

Joanna

Zajrzyj też tutaj:

Jak nauczyć się rozpoznawać głód fizjologiczny?

Poznaj siebie i… chudnij z przyjemnością!