Witam serdecznie!

Jak mija Ci ten pierwszy lipcowy weekend? Korzystasz z pogody czy odpoczywasz? W moim życiu w ostatnim czasie zaszła bardzo istotna zmiana. Ukończyłam wymarzone studia podyplomowe na kierunku Psychodietetyka. Po tym wydarzeniu wiele osób pytało mnie – z kim będziesz teraz pracować? Czy to oznacza wspieranie osób z zaburzeniami odżywiania? Kim właściwie jest psychodietetyk?

Dzisiaj chciałabym przybliżyć Ci ten temat. W czym specjalizuje się taka osoba? Jakie kompetencje posiada, czym różni się od dietetyka? Jeśli masz ochotę poznać odpowiedzi na te pytania, zapraszam Cię gorąco do lektury.

Dlaczego postanowiłam zostać psychodietetykiem?

Po pierwsze – stale rosnąca liczba badań, obserwacji, a także moje doświadczenia wskazują na OGROMNE znaczenie psychologii w zmianie odżywiania. Mówiąc prościej – wszystko zaczyna się w głowie. Zawsze powtarzam, że ułożenie planu żywieniowego, ustalenie kalorii, listy wskazówek i jadłospisy nie wystarczą, aby nastąpiła skuteczna i trwała zmiana.Te elementy stanowią ważne narzędzia, ale nie sprawdzą się w momencie stresu, trudnych sytuacji lub obecnych destrukcyjnych schematów działania. Dlatego tak ważne jest „rozpracowanie” przyczyn nadwagi i zmodyfikowanie nawyków. To wszystko zależy przecież od naszego umysłu. Psychodietetyk zna mechanizmy jego funkcjonowania, dzięki czemu może pomóc pracować nad sposobami myślenia, działania, aby skutecznie je modyfikować.

Po drugie – uwielbiam pracować z ludźmi. Daje mi to masę pozytywnej energii. W tym zawodzie spotykam się z Wami, aby pomagać osiągać cele i zmieniać życie. Psychodietetyka poszerzyła mój horyzont, pozwoliła spojrzeć holistycznie na moją pracę, dała świetne narzędzia. Momenty, gdy w moim gabinecie obserwuję jak moi podopieczni zmieniają swoje nawyki, uczą się redukować napięcie w inny sposób niż z użyciem jedzenia, regulują swój tryb odżywiania, a jednocześnie odnajdują radość w całym tym procesie i chudną – dają ogrom satysfakcji i nadają sens mojej pracy. Okazuje się, że gdy zmieniamy nawyki – spadek masy ciała staje się efektem ubocznym.

Na czym polega praca psychodietetyka?

Poniższe rozważania są moją subiektywną oceną, ponieważ polskie prawo nie reguluje prawnie tego tytułu. Teoretycznie oznacza to, że psychodietetykiem może mianować się osoba, która ukończyła kurs/studia podyplomowe w tym kierunku. Osobiście uważam, że samo ich ukończenie nie jest wystarczające do pełnej pomocy drugiej osobie w gabinecie dietetycznym (miano to ma w sobie cząstki „psycho” i „dietetyk”). Z tego powodu ich podjęcie powinno stanowić uzupełnienie specjalizujące do wykształcenia jako dietetyk lub psycholog.

Nauka ta uwzględnia psychologiczne podłoże odżywiania na każdym jego etapie. Skupia się przede wszystkim na rozpoznaniu powodów nawyków i zachowań żywieniowych, a nie wyłącznie na leczeniu skutku, jakim jest nadwaga. Dopiero gdy rozpoznamy u siebie przyczyny, schematy działania możemy skutecznie zmienić odżywianie na trwałe, na całe życie.

Psychodietetyka duże znaczenie nadaje pracy nad trwałą zmianą, która jest procesem. Unika autorytatywnego sposobu działania oraz pracy wyłącznie z użyciem jadłospisu, nastawienia na walkę ze sobą, ze swoim ciałem. Uwzględnia cechy danej osoby, jej styl życia, wyznawane wartości, cele. Samo słowo „dieta” kojarzy się negatywnie i z wyrzeczeniami, które trwają określony czas. W psychodietetyce unika się takiego podejścia, nastawiając na zmianę stylu życia, która przynosi szereg odczuwalnych korzyści na wielu obszarach życia danej osoby.

Psychodietetyk tworzy relację poprzez odpowiedni sposób prowadzenia wywiadu i rozmowy. Nie ocenia, wspiera. Na każdym etapie pracuje nad wydobywaniem i wzmacnianiem motywacji drugiej osoby. Gdy jest to potrzebne – stale edukuje, udziela informacji. Wspólnie z klientem opracowuje plan działania, ustala cel, przechodzi przez cały proces odchudzania czy zmiany nawyków. Wspólnie z drugą osobą zauważa mechanizmy funkcjonowania, myślenia, uczy rozpoznawać sygnały płynące z ciała oraz pracuje nad uważnością jedzenia. Psychodietetyk nie ma jednak kompetencji psychologa czy terapeuty.

joanna bojar dietetyk

joanna bojar dietetyk

Do kogo skierowane są konsultacje u psychodietetyka?

Z jego usług może skorzystać KAŻDY. Skuteczne wsparcie ofiaruje między innymi:

  1.  Osobom, które chciałyby zmienić swoje nawyki na trwałe,
  2.  Osobom, które stosując różne diety zmagają się z efektem jo-jo,
  3.  Osobom, które rozpoznają u siebie jakiekolwiek schematy działania lub destrukcyjne myśli związane z odżywianiem np. „zajadanie” napięcia, strach przed uczuciem głodu, jedzenie w nocy, regularne dojadanie po innych itd.
  4.  Osobom mającym problem z rozróżnieniem uczucia głodu i napięcia, które chciałyby zwiększyć swoją świadomość i rozpoznawać sygnały płynące z ciała,
  5.  Osobom, które odczuwają już pewną motywację, ale chciałyby otrzymać wiedzę dietetyczną, a jednocześnie stałe wsparcie w trakcie spotkań.
  6. Osobom cierpiącym na jakiekolwiek zaburzenia odżywiania,
  7. Osobom pragnącym zaakceptować swoje ciało, pozbyć się destrukcyjnych myśli na jego temat.
  8. Osobom, które chciałyby znaleźć i zrozumieć przyczyny własnej nadwagi oraz uzyskać wiedzę i wsparcie w jej redukcji.
  9.  Każdemu, kto chciałby zadbać o swoje odżywianie.

Psychologia, dietetyka i praca z ludźmi to moje pasje, którym poświęcam się całym sercem. Pracuję z człowiekiem, a nie jego zaburzeniami – staram się „wczuć” w drugą osobę, aby jak najlepiej jej pomóc.

Jestem ciekawa Twojej opinii. Czy praca psychodietetyka i taka specjalizacja wydaje Ci się potrzebna? Czy masz jakieś doświadczenia w różnego rodzaju podejściu dietetyka? Czy taki sposób pracy mógłby okazać się skuteczny?

A jeśli potrzebujesz konsultacji lub masz pytania – zapraszam Cię do kontaktu.

Twój psychodietetyk i dietetyk 🙂

Joanna Bojar